Richard Criwall gjorde tillsammans med Henrik Andersson och ytterligare en person en hjälteinsats i måndags. Foto: Privat

Sjökapten räddade Janas liv

Uppdaterad
Publicerad

När Richard Criwall körde på Varbergsvägen mot Åsa såg han en bil vid sidan av vägen och förstod att allt inte stod rätt till. Tack vare sin sjökaptensutbildning visste han precis hur han skulle agera.

– Eftersom jag har tränat på det här scenariot var det lite som att jag gick in i en robotroll och bara gjorde, berättar han.

Det är inte alla som får för sig att stanna och hjälpa när det inträffar en olycka men för Richard Criwall är det en självklarhet. När han såg en bil som hade kört av vägen och två personer som stod bredvid den ryckte han in.

I bilen satt Jana Nilsson, som blivit medvetslös och kört av vägen. Via sociala medier kom hon i kontakt med de hjältar som stannade till och räddade hennes liv.

– Det var ett större fordon och två personer som redan hade stannat, men jag såg att de nog behövde assistans, säger Richard Criwall.

LÄS MER: Jana Nilsson har hittat sina hjältar

Till vardags är Richard Criwall sjökapten, och sjukvårdskunskapen han fått från utbildningen hjälpte honom att agera.

– Jag bedömde att hon hade snabb och ytlig puls och fick råd av SOS att påbörja hjärt- och lungräddning, fortsätter han.

Efter ett par varv HLR märkte han hur Jana Nilsson gjorde ljud ifrån sig av smärta, även om hon fortfarande var okontaktbar. Kort därefter anlände sjukvårdspersonal som kunde ta över arbetet.

Utbildning i HLR gör att fler vågar

Richard Criwall tror att fler skulle våga ingripa i nödsituationer om HLR-kunskapen bland befolkningen höjs.

– Eftersom jag har tränat på det här scenariot var det lite som att jag gick in i en robotroll och bara gjorde, berättar han.

Han tror att många känner sig osäkra, både inför att stanna vid en främling men också för att de inte vet hur man ska agera.

– Jag hann uppfatta att många bilar bara körde förbi. Det är rätt sorgligt faktiskt, säger Richard Criwall.

Henrik Andersson som var först på plats tillsammans med sin kollega tycker också att det är en självklarhet att rycka in om man ser en olycka.

– Det är inte första gången. När man jobbar ute på vägarna så ser man en del, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.