Foto: ur polisens förundersökning

Sju män dömda – drev knarkfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Efter tillslaget mot en knarkfabrik i Vessigebro tidigare i år, dömdes sju män på onsdagen för grovt narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

– Jag tycker att det är en väldigt bra dom. De har dömt ut efter vad var och en har gjort, säger Kent Landström, inspektör på utredningssektionen som har biträtt kammaråklagare Gisela Sjövall i utredningen.

Cannabisodling i stor skala

Den 21 januari slog polisen till mot en lokal i Vessigebro utanför Falkenberg. Där inne pågick en cannabisodling i stor skala med hjälp av klimatanläggningar, luftfuktare, belysningssystem och ett flertal dunkar med växtnäring.

30 kilo knark

Polisen hittade 347 nyplanterade och fullt utväxta cannabisplantor som enligt åklagarens utredning hade kunnat resultera i omkring 30 kilo narkotika. Dessutom hittades ett halvt kilo torkad cannabis.

En 26-årig man som tros vara en av hjärnorna bakom knarkfabriken greps på platsen. Efter det har knarkhävan vuxit. Vid den åtta dagar långa rättegången med start 13 juni, stod sju män åtalade för grovt narkotikabrott alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott.

Omfattande utredning

Enligt Kent Landström har det varit en väldigt omfattande utredning.

– Vi har ju utredningsvägen gjort allt arbete i och med att bara en person greps på platsen. Det är många timmar som är nedlagt på det här, säger han.

Läs också: Knarkfabriker upptar tid hos rättsväsendet

Dömdes på onsdagen

Alla sju männen som är mellan 26 och 43 år gamla och hemmahörande i Göteborg, dömdes på onsdagen vid Varbergs tingsrätt. I domen står det att de har begått gärningarna yrkesmässigt och med vinstsyfte och att alla inblandade har haft uppsåt till brott.

Fem av dem dömdes för grovt narkotikabrott. En av dem till ett år och sex månader och fyra av dem som anses varit drivande till fyra år.

Två av dem har hyrt lokalen och sedan hyrt ut den till en tredje person. Och så 26-åringen som greps i lokalen i januari.

– De var ju huvudmännen som det kom fram i utredningen, säger Kent Landström.

De två män som dömdes för medhjälp till grovt narkotikabrott, fick ett till två års fängelse. Den ena hade bland annat gjort elinstallationer i lokalen och den andra hjälpt till att bygga en isolerad modul till cannabisodlingarna.

Nekar till brott

Sex av männen nekar till brott. Men 26-åringen har erkänt medhjälp till narkotikabrott. Han säger i förhör att han har hjälpt till att vattna odlingarna, men nekar till att löpande ha drivit och skött dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.