Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukhuschef Carolina Samuelsson ger sin bild av läget på Hallands sjukhus och berättar om hur personalbristen hanteras. Foto: SVT/Stina Johansson

Sjukhuschefen om kritiken mot hyrstoppet på Hallands sjukhus: ”Inte riskfritt”

Publicerad

Vårdplatserna har blivit färre. Anställda känner ökad stress. Här svarar chefen för Hallands sjukhus på kritiken efter hyrstoppet.

– Det är inte riskfritt, säger Carolina Samuelsson.

I början av hösten genomförde Hallands sjukhus en neddragning på hyrpersonal som har medfört att antalet vårdplatser har minskat med motsvarande två vårdavdelningar, enligt sjukhuschef Carolina Samuelsson.

Men hon tycker inte att sjukhusvården i Halland har försämrats.

I klippet berättar hon om sin syn på situationen och hur den hanteras.

Tillbudsrapporter har ökat

Sedan hyrstoppet införde har antalet anmälda tillbud kopplade till arbetsmiljön ökat på Hallands sjukhus. Från 18 september till 13 november skrev sjukhuspersonalen 153 tillbudsrapporter, jämfört med 16 rapporter under samma perioden förra året.

– Det är en ökning som sannolikt illustrerar att det finns en ökad arbetsbelastning på sjukhusvården, säger Carolina Samuelsson.

Inte nått målet

Regionens mål är att högst två procent av personalkostnaderna ska gå till inhyrd personal från vårdbolag. Nivån ligger nu under fem procent och planen är att minska användningen av hyrpersonal ytterligare.

– Det är vår absoluta ambition, men vi behöver balansera åtgärder för vi måste också klara av att ge vård till invånarna, säger Carolina Samuelsson.

Sjuksköterskornas larm efter hyrstoppet: ”Värre än vi befarat”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskorna Alexandra Larsson och Karima Shwan Hedhli säger att läget är ansträngt på Hallands sjukhus och vill nu se åtgärder. Se dem berätta i klippet. Foto: SVT/Stina Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.