Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskorna Alexandra Larsson och Karima Shwan Hedhli säger att läget är ansträngt på Hallands sjukhus och vill nu se åtgärder. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: SVT/Stina Johansson

Sjuksköterskor efter stoppet av hyrpersonal på Hallands sjukhus: ”Värre än vi trodde”

Publicerad

Anmälningarna om tillbud i arbetsmiljön har mångdubblats på Hallands sjukhus sedan stoppet av hyrpersonal infördes.

– Det har blivit värre än vi trodde, säger sjuksköterskan Alexandra Larsson.

Antalet vårdplatser har fått minskas till följd av lägre bemanning.

Alexandra Larsson och Karima Shwan Hedhli arbetar på hjärtavdelningen i Halmstad, som nu fått ansvara även för njurpatienter.

I klippet berättar de hur neddragningen dagligen påverkar deras arbete, hur de ser på patientsäkerheten och vilka åtgärder de tycker behövs.

Neddragning infördes i september

Åtgärden att bara ta in hyrpersonal på nätter och helger infördes den 18 september. All övrig tid sköts av befintliga anställda på regionens tre sjukhus i Halmstad, Varberg och Kungsbacka.

Sjukhuspersonal anmäler fler arbetsmiljötillbud

SVT Nyheter Halland har tagit del av statistik som visar att antalet tillbudsanmälningar om dålig arbetsmiljö från personalen på Hallands sjukhus har ökat markant under de senaste två månaderna jämfört med samma period förra året. Se mer om det i klippet.

Sjukhuschefen svarar på kritiken efter hyrstoppet: ”Inte riskfritt”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ökad stress för anställda, men vården har inte blivit sämre. Det menar sjukhuschefen Carolina Samuelsson efter kritiken från anställda efter stoppet av hyrpersonal. Foto: SVT/Stina Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.