”Man hade önskat att de hade kommit med det här förslaget själva”, säger Jennifer Bryfalk, specialistsjuksköterska på IVA i Varberg, om att det inte utlovats några extraersättningar till vårdpersonalen i Halland. Foto: Anna Palmgren/SVT

Sjukhuspersonal har fått nog – vill få extra ersättning för arbetet under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

I flera regioner har vårdpersonal som jobbar med coronapatienter fått extra ersättningar i form av pengar eller andra förmåner. Men inte i Halland.

– Det har varit lika tufft som i andra regioner, säger Jennifer Bryfalk, specialistsjuksköterska på IVA i Varberg.

Under pandemin har det lagts ett krisschema som kan komma att aktiveras om det kommer en hög topp av personer som har behov av sjukhusvård. Det innebär att personalen får gå in och jobba varannan helg.

Men för att undvika att krisschemat ska aktiveras, men ändå möta ett ökat bemanningskrav, har personal under våren gått in och tagit extrapass.

Coronapandemin

Oro för sommaren

Efter att regeringen förra veckan hävde reserestriktionerna i landet finns också en ökad oro om att det kommer bli ett tufft läge i sommar.

Nu kräver personal extraersättning. En namnlista har skickats till beslutande regionpolitiker, i tillägg kommer personalen skicka en skrivelse.

Region Halland meddelar att de ska ha ett möte med facket på torsdag. Innan dess vill de inte kommentera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet