Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personal på sjukhuset i Varberg har bekräftats smittade av covid-19 – här berättar huvudskyddsombudet Kerstin om vad som oroar personalen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Coronasmitta bland vårdpersonal på sjukhuset – så många har testat positivt

Uppdaterad
Publicerad
Medarbetare på Hallands sjukhus känner risk för att bli smittade av covid-19. Anställda på flera avdelningar har redan drabbats.
– Den bästa skyddsutrustningen räcker inte till alla, säger huvudskyddsombudet Kerstin Pettersson på sjukhuset i Varberg.

Runt 340 vård- och omsorgsanställda i Halland har bekräftats smittade av covid-19 sedan pandemins början.

Vid Hallands sjukhus har det varit ett problem på flera avdelningar att det uppstått smittspridning mellan personal, bekräftar både sjukhuschefen Carolina Samuelsson och huvudskyddsombudet i Varberg, Kerstin Petterson.

Flest larm i Varberg

SVT Nyheter Halland har tagit del av så kallade Lisa-anmälningar som visar att medarbetare vid flera tillfällen upplevt risk för att bli smittade och det finns även flera fall där personal misstänker att de har blivit smittade av en patient.

70 procent av anmälningarna om risk för smitta har gjorts vid sjukhuset i Varberg.

Smittskyddsläkarens förklaring

Se hur smittskyddsläkaren i Halland, Maria Löfgren, förklarar att smittan spritts bland sjukhuspersonal:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur har personalen kunnat smittas? Här svarar Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland. Foto: Anna Palmgren/SVT

Så ofta har personalen larmat om smittorisk

Visa
  • 27 Lisa-anmälningar gällande tillbud smittämne covid-19, det vill säga situationer där det funnits risk för smitta, har gjorts vid Hallands sjukhus från pandemins början och fram till den 14 maj.
  • Från en avdelning i Varberg har flera medarbetare anmält att de fått coronaliknande symtom eller testats positivt för covid-19 efter att de vårdat en patient som först visade negativa provsvar men sedan testades positivt för covid-19. Eftersom de första testerna var negativa använde inte personalen den skyddsutrustning som ska användas vid vård av smittade patienter.
  • Tillbud kan liknas vid ”nästan-olyckor” eller oönskade händelser, och ska anmälas för att man ska kunna upptäcka var det finns arbetsmiljörisker.

Källa: Lisa-anmälningar vid Hallands sjukhus, 31 januari-14 maj 2020 (startdatumet är det datum när det första coronafallet bekräftades i Sverige).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet