Arkivbild. Foto: TT

Sjuksköterska misstänkt för sekretessbrott – rekryterade patienter till eget företag

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska verksam i Laholms kommun har polisanmälts efter misstanke om sekretessbrott. Enligt kommunen ska sjuksköterskan ha lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om en brukare inom hemtjänsten till en person som sjuksköterskan startat ett hemtjänstföretag med.

I onsdags lämnade Laholms kommun in en polisanmälan mot en sjuksköterska som varit verksam inom kommunen. Det var omvårdnadspersonal som larmade om att sköterskan ska ha besökt en patient för att marknadsföra sitt eget hemtjänstföretag som sjuksköterskan tillsammans med en delägare just startat upp.

Delägaren ska sedan ha ringt upp samma patient, samt patientens dotter, för att försöka boka en tid med dem. Därav misstänker kommunen att sjuksköterskan lämnat ut  uppgifter till delägaren som omfattas av patientsekretess.

Använde kommunens system för att ragga kunder

Kommunen misstänker att sjuksköterskan har utnyttjat kommunens system där kontaktuppgifter till hemtjänstkunder finns tillgängliga, för att rekrytera patienter till sitt eget företag. Något som kan ha skett vid flera tillfällen.

Efter att kommunen fattat misstankar mot sjuksköterskan är hen inte längre verksam inom kommunen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.