Skolmatsalen på bilden är en annan än där händelsen inträffade. Foto: TT

Skallade smaskande skolkamrat – döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring döms för misshandel efter att bråk uppstod i en skolmatsal i Falkenberg. Smaskande ska ha varit den bakomliggande orsaken.

Enligt vittnesmål från skolkamraten, som ska ha blivit utsatt för misshandeln, varnade gärningsmannen honom för att hans smaskande var provocerande.

Skolkamraten fortsatte att äta och några minuter senare fick han ett knytnävsslag i magen – som gjorde att han tappade andan.

Offret ifrågasatte handlingen senare i kön till disken. Då vände sig den nu dömde 19-åringen om och skallade honom så att glasögonen gick sönder. Han fick även en sårskada på kinden.

Förnekar brott

19-åringen förnekar brott och menar att han inte hade för avsikt att skada skolkamraten. Det stämmer att han bad honom sluta smaska men markerade bara genom att lägga sin hand på skolkamratens mage.

Han understryker även att det inte är första gången den andre har provocerat honom genom att smaska. I kön till disken ska provokationerna fortsatt enligt 19-åringen. Han satte sin panna mot den andres men hur skadorna uppstått har han ingen aning om.

Känslig för smaskande

Enligt vittnesmål ska det vara allmänt känt bland skolkamraterna att den dömde 19-åringen är känslig för smaskande.

Misshandel är ett brott som i normalfallet ska ge fängelse, enligt domen i Varbergs tingsrätt. Men med hänsyn till gärningsmannens ålder och att det inte finns särskild anledning att tro att han ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet får han en villkorlig dom. Han ska även betala 5 000 kronor skadestånd till offret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer