Resenären Aida Kurozovic hoppas att förbudet ska göra att färre använder sig av mobiltelefonen när de kör. Foto: SVT

Skärpt mobilförbud i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 februari blir det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen. För Busschaufförerna i Halland är det redan förbjudet enligt policy. Men mobilanvändning förekommer ändå.

Arriva kör bussarna för Hallandstrafiken i södra Halland. Under 2017 fick företaget in 17 kundtjänstärende angående förare som använt mobiltelefon under körning.

– Det är ingenting som vi accepterar utan vi jobbar ständigt för nolltollerans. Vi har haft disciplinära åtgärder och det har inneburit att vi gått skilda vägar med en av våra medarbetare, säger Ilir Cakolli, trafikchef för Arriva i Halmstad.

Många vittnet

De medborgare SVT Nyheter Halland träffar på stan har alla sett busschaufförer med mobil i handen under färd.

– Jag brydde mig inte om det, men jag ångrade mig sen, säger Ann-Britt Olsson.

Även Leif Johansson har samma erfarenhet.

– Jag tyckte det var dåligt men sa faktiskt ingenting, säger Leif Johansson.

Uppmanar resenärer att rapportera

Trafikchef Ilir Cakolli tror inte att alla fall rapporteras, men han uppmanar resenärer att göra det.

– Som resenär ska du aldrig acceptera ett sådant beteende. Du betalar för tjänsten och då ska du färdas tryggt och säkert, säger han.

Även regeringen anser att det utgör en säkerhetsrisk att ha mobilen i handen när man kör. På torsdag träder nya bestämmelser i kraft. Förare får inte längre hålla mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen samtidigt som de kör ett motordrivet fordon. En bra sak tycker samtliga som SVT Nyheter Halland pratar med på stan.

– Hur ung och skärpt man än är tror inte jag man klarar av att ha uppmärksamhet på annat än trafiken. Hjärnan funkar inte så, säger Kerstin Olofsson.

Fakta

Den nya regeln i trafikförordningen träder i kraft första februari 2018. Förare får inte längre hålla mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen samtidigt som de kör ett motordrivet fordon.

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”

4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Det är en skärpning av den tidigare regeln som förbjuder att använda exempelvis mobiltelefon eller GPS på ett sätt som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken.

Brott mot den nya regeln kan innebära böter eller att föraren blir av med körkortet.

Regeln gäller förare av: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.