Foto: SVT

Skidskyttar får egen bana

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i sommarens hittills varmaste vecka invigs en skidskyttebana i halländska Ätran.

Arbetet med anläggningen har tagit flera år men nu på lördag invigs den. Då kommer bland annat en av Sveriges genom tiderna bästa skidskyttar Carl Johan Bergman. Att invigningen sker i juli beror helt enkelt på att det är nu de är klara.

– Det känns ju fantastiskt alltså att vi här nere i Halland kan ha en skidskyttebana här. Det blir ju givetvis ett lyft för hela södra Sverige, säger Dan Olof Nilsson, sekreterare skidsektionen Ätran IF.

900 meter

Anläggningen blir Sveriges sydligaste så upptagningsområdet att hitta nya talanger är stort.

– Förhoppningen är att det ska bli ett intresse för skidskytte. Det är en fin tv-sport så det gör ju att många är intresserade, säger Dan Olof Nilsson.

Skidskyttebanan är 900 meter och en straffrunda på 150 meter. Banan ska kunna användas under hela året, rullskidor på sommaren och snökanoner på vintern. Två som redan hunnit provköra banan är Roger Hansson och Moa Tellvik.

– Det känns fint, fantastiskt bra! Det är fin och ny asfalt, man slipper trafiken och så är det fin miljö runt omkring med skogen och sjön, säger Roger Hansson

Mycket ideellt arbete

– Jag tycker det är riktigt fint, det är kul att de har detta. Ätran är ett ganska litet samhälle så det är kul att anläggningen finns, säger Moa Tellvik.

Anläggningen har varit möjligt tack vare pengar från Falkenbergs kommun, Hallands idrottsförbund, sponsorer och mycket ideellt arbete.

– Det är många som hjälper till här helt ideellt. Jag är ju pensionär nu så för mig är det inga problem. Det är så intressant och roligt när det händer saker här ute på landsbygden så det ställer man gärna upp på, säger Dan Olof Nilsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer