En skogsbrand startade på måndagen i Oskarström. Åtta brandbilar kallades till platsen. Foto: SVT

Skogsbrand i Oskarström: ”Väldigt stor spridningsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen noterade privatpersoner att det rök i skogen och larmade räddningstjänsten. Vid ett-tiden hade räddningstjänsten fått kontroll på branden.

Ett tiotal enheter från Oskarström, Hylte, Laholm och Halmstad är på plats. Oskarström ligger i Halmstads kommun, ungefär två mil nordost om Halmstad.

– Det brinner kraftigt på platsen och är väldigt torrt i marken. Det är väldigt stor spridningsrisk, säger Magnus Wijk, inre befäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten jobbar nu för att kontrollera branden. Det är ett område på ungefär en hektar som brinner och skogsbrandflyget är uppe för att ha koll från luften.

– Branden sprider sig fortfarande. Det är i närheten av Vrenninge som det brinner, säger Magnus Wijk.

Hur gör man för att hantera en så stor brand?

– Man bygger upp en begränsningslinje. Först tittar man vad det finns för naturliga linjer, som kraftledningsgator där det inte är så tät vegetation, och större vägpartier – som ju inte är aktuellt här. Annars får man jobba med att lägga ut slang och ställa ut personal för att begränsa branden, säger Magnus Wijk.

I värsta fall behöver skog skövlas, för att på så sätt minska risken att branden får fäste i nytt material. När det gäller den här branden är förhoppningen att det inte ska behövas, men än så länge är det för tidigt att säga hur det utvecklar sig.

– Torkan vi har haft nu gör det lurigt med skogsbränder. Den här branden är fortfarande i inledande fas och vi gör vad vi kan där ute med de medel vi har, säger Magnus Wijk.

Påbörjat släckningsarbete

20 över ett meddelade räddningstjänsten att branden bedömdes vara mer under kontroll än tidigare och att det faktiska släckningsarbetet nu påbörjas. Däremot vill Magnus Wijk inte blåsa faran över ännu på ett tag.

– Klarar vi av att dämpa ner den nu kommer det ta ett par dygn att säkerställa att den är släckt, säger han.

Under eftermiddagen har även ett larm inkommmit om en gräsbrand i Grimeton utanför Varberg. Där brinner det i mindre omfattning och en enhet är på plats.

– Det är väldigt torrt i marken, så det gäller att vara väldigt aktsam med allt som har med värme att göra i skog och mark, uppmanar Magnus Wijk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.