Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan vi inte sköta våra skogar kommer levnadsstandarden sjunka”. Stellan Karlsson oroas för att skogplantorna aldrig ska sättas i marken om lönekravet bestäms till 33 000 kronor. Foto: Anna Palmgren/SVT

Skogsplantor för 100 miljoner fick slängas – i brist på arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Förra året slängdes skogsplantor för mellan 100 och 150 miljoner kronor – för det fanns inga plantörer. Det berättar skogsplantekonsulten Stellan Karlsson som är orolig att ett lönegolv för arbetskraftsinvandrare ska försvåra rekryteringen mer.

Istället för att sätta ett lönegolv hade skogsplantekonsulten Stellan Karlsson önskat att lönen ska sättas enligt branschens kollektivavtal, något som organisationen Företagarna i Halland stämmer in i.

På en pressträff förra veckan sades att en utredning ska fastslå summan för den lägsta lönen. Tidigare har regeringen sagt att den ska motsvara medianlönen i Sverige, alltså cirka 33 000 kronor. Man ska också titta på om vissa yrken ska få ett lägre lönegolv. Lönegolvet gäller personer som kommer till Sverige från utomeuropeiska länder för att jobba.

I klippet ovan berättar Stellan Karlsson om dagens utmaningar och vad riskerna blir framöver om skogen inte kan planteras.

Vill att Arbetsförmedlingen ändrar uppdrag

Redan idag är det svårt att få personal och hjälpen från Arbetsförmedlingen är minimal, säger Stellan Karlsson. Han hade hellre sett att myndigheten blir ett rekryterinsföretag.

Niclas Gustafsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halland, säger att de jobbade mer så tidigare.

– Jag tror väldigt många av oss skulle vilja att vi jobbar åt det hållet. Samtidigt finns det många andra företag som gör det. Vi är en statligt styrd myndighet och vill vår uppdragsgivare att vi ska jobba mer som ett rekryteringsföretag så gör vi det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.