Foto: SVT

Skolsatsningen har gett effekt på Andersbergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

En treårig satsning på Andersbergsskolan har gett ett flertal positiva effekter. Men huvudmålet – att förbättra skolresultaten – är fortfarande ouppnått.– Jag tror att tre år är en alldeles för kort tid att se några förbättringar på det området, säger rektorn Ralf Lind.

Från skolans gymnastiksal ljuder Jackson Fives ”I want you back” långt efter att skoldagen har tagit slut på Andersbergsskolan i Halmstad.

Inne i lokalen har mellan tio och femton elever samlats för att delta i veckans dansundervisning.

Det är ett exempel på fritidsaktiviteter som anordnas här på skolan efter skoldagens slut sedan tre år tillbaka.

– Skoldagen pågår från åtta till två, halv tre på eftermiddagen. Men det är lika viktigt vad som händer därefter på fritiden för att eleverna ska utvecklas, säger rektorn Ralf Lind.

LÄS MER: ”Det har blivit mindre bråk”

Av skolans omkring 380 elever är över 90 procent första eller andra generationens invandrare.

När projektet Skolan mitt i byn startade 2014 var det med en bakgrund av att skolan hade svårt att få familjer på Andersberg att känna samhörighet och engagemang i skolans verksamhet. Det var skadegörelse i området, få föräldrar som kom till föräldramöten och skolresultat som pekade neråt.

Att skapa en mer meningsfull fritid för eleverna har varit en del i projektet. En annan del har varit att öka föräldraengagemanget.

Ralf Lind är rektor på Andersbergsskolan. Foto: SVT

– När vi kallade till föräldramöten kom det väldigt få. I dag har vi temakvällar och möten med föräldrar där vi ser en helt annan närvaro, säger Ralf Lind.

”Alldeles för kort tid”

Skadegörelsen har också minskat på skolan men huvudmålet med satsningen – bättre skolresultat – har inte uppnåtts.

– Jag tror att tre år är en alldeles för kort tid att se några förbättringar på det området. Vi måste fortsätta att hålla i, men jag är övertygad om att det här är rätt väg att gå, säger Ralf Lind.

Inför höstterminen 2017 har politiker i Halmstad kommun också beslutat att det tidigare tidsbegränsade projektet nu ska vara ett permanent arbetssätt på Andersbergsskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.