Maria Andersson är skolchef i Kungsbacka kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Skolchefen om skolbussbråket i Ölmanäs: ”Litar på trafikingenjörernas bedömningar”

Uppdaterad
Publicerad

Det har tidigare gjorts en översyn av de vägar som barnen i Ölmanäs hänvisas till när det gäller att ta sig till skolan. Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun, säger att trafikingenjörer gjort bedömningarna och att vägarna är kvalitetsäkrade.

 – Jag litar på trafikingenjörernas bedömningar, säger hon. 

Det är främst tre vägar som föräldrarna i Ölmanäs upplever som otrygga; Christmansvägen, Åsa Jutegårdsväg och Ölmanäs ringväg. Sabina Johnsen är verksamhetschef för trafik och utemiljö på förvaltningen för Teknik i Kungsbacka kommun.

– På exempelvis Åsa Jutegårdsväg är det bitvis skyltat 30 km/h och motortrafik är förbjuden för genomfart. Därför kan man anse att flödet av trafik är så pass begränsat samtidigt som hastigheterna är låga att det ska vara säker för gående att kunna röra sig längs med vägen, säger hon.

SVT Nyheter Halland påpekar att det finns delar av vägen där det råder 50 km/h och att vägen är så pass smal att två bilar knappt får plats när de möts. Trots det bedöms vägen ändå som säker, menar Sabina Johnsen.

Det saknas ju även belysning, hur har ni tänkt där?

– I kommunens riktlinjer för trafikförhållanden är egentligen inte belysning längs vägen eller vinterväghållning faktorer som man tittar på, svarar hon.

Barnen hänvisas till traktorväg

En av vägarna som vissa barn hänvisas till är Christmansvägen, en traktorväg. Den är stenig och saknar belysning. För tio år sedan fick ett flertal barn rätt till skolskjuts efter att deras föräldrar överklagat kommunens beslut och en ny säkerhetbedömning gjorts. Detta då vägen inte vinterväghållits.

-  Lagstiftningen har ändrats sedan 2010. På Christmansvägen har det bedömts att trafikförhållandena är säkra för barn över tolv år därför att de uppnått en viss trafikmognad för att klara den typen av miljöer. Sen är inte vinterväghållningen ett av kriterierna vi har för skolskjuts i dag, säger Sabina Johnsen.

Finns det anledning för kommunen att se över skolvägarna igen?

– I dagsläget ser vi inte att vi behöver göra en ny bedömning, svarar Sabina Johnsen.

I klippet svarar skolchef Maria Andersson på kritiken från föräldrarna i Ölmanäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.