Henriette Rogstad och Lias Grunditz kommer cyklande på Åsa Jutegårdsväg – en av flera vägar som de menar innebär stora risker att ta sig till skolan på. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Föräldrarnas ilska: Barn tvingas ta smal väg när Kungsbacka inte beviljar busskort

Uppdaterad
Publicerad

Förra terminen blev flera barn i Ölmanäs, Kungsbacka, beviljade busskort efter att deras föräldrar överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten. Detta då de skolvägar barnen hänvisades till ansågs som riskfyllda. Inför det nya läsåret har kommunen återigen nekat flera barn busskort.

– Jag tycker det är förjäkligt. Det kommer ske olyckor, säger föräldern Nina Ek Olsén.

Starta klippet för att se föräldrarnas egna bilder från vägen – och hur mörkt det blir kvällstid

– Vägarna är smala, det finns ingen vägren och de saknar belysning, vilket är farligt när det blir mörkt under höst och vinter. Vi vet att avståndet är för kort men vi har ju sökt busskort på grund av att skolvägen är dålig, säger Henrik Lundberg, vars tolvåriga dotter inte har fått något busskort den här terminen.

Skolvägar i Halland

Inga busskort trots domstolsbeslut

Föräldrar i Ölmanäs i Åsa har länge kämpat för säkra skolvägar för sina barn och vill att de ska bli beviljade busskort. I vintras fick många av föräldrarna rätt i ett flertal domar i Förvaltningsrätten och deras barn fick busskort.

Men inför terminen 20/21 är man återigen tillbaka på ruta ett där flera barn står utan busskort. Kommunen menar att det gjorts justeringar av vilka skolvägar som barnen ska ta.

Förälder i Ölmanäs: ”Kränkt”

Här går åsikterna isär, då vissa av föräldrarna i Ölmanäs menar att inga justeringar har gjorts. De anser fortfarande att vägarna är olämpliga att använda för barnen. Ett 20-tal överklaganden av kommunens beslut har gjorts.

Dessutom har barn i olika områden fått olika beslut. En del har fått busskort medan andra nekats.

– Jag känner mig kränkt över att behöva försvara det här igen och jag är rädd att det blir samma visa nästa år, säger Henrik Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvägar i Halland

Mer i ämnet