Skolsköterkan Katarina Andersson pratar med två elever. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Skolsköterska mer aktiv med att informera om endometrios

Uppdaterad
Publicerad

En film om mensproblem blev inspirerande för skolsköterskan Katarina Andersson i Falkenberg. Nu arbetar hon mer aktivt med att informera om sjukdomen endometrios för flickor som går i femte klass på flera skolor i Ullareds-området.

– Det har kommit en hel del information under året, men det är främst under den här terminen som vi varit mer aktiva med informationen i våra samtal, berättar Katarina Andersson.

Hon har hand om sammanlagt 270 elever på Apelskolan, Fageredsskola och Älvseredsskolan. Nyligen såg hon en film om mens där bland annat endometrios tas upp. Den fick henne att vilja uppmärksamma flickor som är på väg in i puberteten om sjukdomen.

– Jag hoppas att flickorna blir mer medvetna om att endometrios finns och att de vågar be om hjälp ifall de upplever svåra mensmärtor, förklarar Katarina Andersson.

Skolsköterskan Katarina Andersson har hand om 70 elever på tre skolor i Ullareds-området. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Spridningen av kunskapen görs på flera sätt. Dels träffar skolsköterskan eleverna i grupp i samband med pubertetsundervisningen i årskurs fem. Dels träffar de eleverna en och en. Det ingår också i skolämnet biologi.

– Slutligen tar vi upp endometrios med tjejerna i åttan när vi har hälsosamtal, tillägger Katarina Andersson.

Hon träffar elever på daglig basis. Än så länge har hon inte stött på något fall där någon haft sjukdomen. Men det är inte otänkbart att det förr eller senare inträffar.

– Eftersom att en av tio har endometrios borde det finnas någon på mina skolor som också ha det. Om så är fallet hjälper jag den att få kontakt med ungdomsmottagningen, säger Katarina Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.