Ewa Hellström sprider kunskap om sjukdomen på sin facebooksida ”Mitt liv med endometrios”. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Vittnar om stor okunskap kring endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Under mars månad uppmärksammas livmodersjukdomen endometrios över hela världen. Trots att var tionde person som menstruerar har sjukdomen är den ganska okänd, och de drabbade möter mycket okunskap.

Ewa Hellström har levt med endometrios i 20 år och möter fortfarande stor okunskap om sjukdomen, även från vården.

– Okunskapen från läkare är ju ett praktexempel. Jag har fått höra 'Det är bara lite mensvärk, så ont kan det inte göra.' Eller 'Du är bara här för att få morfin.' Jag har blivit kallad för drogmissbrukare många gånger, säger hon.

Orsakar svåra smärtor

Endometrios är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Det orsakar svåra smärtor, särskilt i samband med menstruation.

Men det kan ta tid att få rätt diagnos.

– Jag åkte in och ut på akuten minst en gång i månaden under en period på sju år. Till slut fick jag av en slump träffa en kvalificerad läkare, som smärtlindrade mig direkt i väntrummet. Och innan han undersökt mig sa han att han misstänkte att jag hade endometrios. Det var en seger, efter så många år, säger Ewa Hellström.

Kan lindras men inte botas

Endometrios går inte att bota, men symptomen kan lindras med smärtstillande medicin och hormonbehandling. Vissa drabbade söker hjälp utomlands.

– De smärtsamma dagarna är det en stor seger bara att ta sig ur sängen på morgonen. Men under en vanlig dag biter jag ihop och gör det jag måste. Jag har ju inget val, säger hon.

Sprider kunskap på Facebook

Under ett utdraget sjukdomsskov fick Ewa Hellström idén att starta en dagbok på Facebook: ”Mitt liv med endometrios”, där hon skriver om sin vardag med sjukdomen och gör sitt för att minska okunskapen.

– Jag har fått jättemycket positiva reaktioner och jag försöker svara på så mycket jag kan. Jag har fått tack för att jag hjälper till att sprida det lilla jag kan om sjukdomen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.