Foto: SVT

Skrev nedlåtande om ”zigenare” – åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

”Ut med zigenare packet” skrev en man på sociala medier tidigare i år. Nu åtalas han vid Halmstads tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Mannen som är i 60-årsåldern och bosatt i Halmstads kommun har ett konto på Facebook från vilket det i våras skrevs en kommentar av så pass nedsättande karaktär att det av åklagaren Jörgen Bengtsson kan tolkas som ett hatbrott.

Kommentaren skrevs i en öppen grupp, med många följare, under en tråd som handlade om utländska ligor som rånar äldre. Kommentaren lyder i sin helhet:

”Ut med zigenare packet ..dom har stulit å misskött sig i alla år”.

”Dumt gjort”

I anmälan mot mannen står det att den ” ...utpekade har uttryckt sig på ett hotande och/eller ett nedsättande sätt om en folkgrupp med anspelning på hudfärg, nationellt, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning som fått spridning och varit uppsåtligen”.

Mannen själv säger i förhör att det var dumt gjort men att han inte kan ge någon förklaring till varför han gjort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.