Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Resultatet blev att dom som var öppna med sin vikt gick ner mer i vikt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skriv vad du väger på Facebook – gå ner mer i vikt

Uppdaterad
Publicerad

Att vara öppen med sin bantning och sin vikt på sociala medier kan vara ett effektivt sätt att hjälpa den som försöker gå ner i vikt. Det visar ny forskning från Högskolan i Halmstad.

I en studie ville man undersöka om man kan använda sociala medier för att hjälpa människor att gå ner i vikt i större utsträckning.

200 personer i en kontrollgrupp fick genomgå ett viktminskningsprogram helt anonymt. Samtidigt fick 200 personer genomgå samma viktminskningsprogram med den skillnaden att de varje vecka var tvungna att skriva på sina privata facebooksidor hur mycket de hade gått ner eller upp i vikt.

Pinsamt om man inte nått sin mål

Och resultatet blev att de som var öppna med sin vikt som grupp gick ner 20 procent mer i vikt.

– Det har att göra med löftet om social uppskattning, eller hotet om social bestraffning. Man tycker det är pinsamt om man inte nått sina mål helt enkelt, säger Ulf Aagerup, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Halmstad och ansvarig för studien.

Just nu håller Ulf Aagerup på att analysera all data. Men redan nu kan han se flera intressanta saker. Till exempel att fler gilla-markeringar när man skriver om sin vikt leder till mer viktminskning. Här ska man dock fundera över vad som är hönan och ägget.

– Det kan vara så att den som får många likes på sin viktstatus blir taggad att gå ner mer i vikt. Men det kan ju också vara så att den som tappat många kilon får fler likes på grund av det, säger Ulf Aagerup.

Det finns stora risker

Resultaten kommer publiceras i en vetenskaplig artikel i höst. Han hoppas att forskningen på sikt kan hjälpa dem som behöver gå ner i vikt att få effektivare metoder. Men han ser också riskerna med att använda sociala medier som hjälpmedel för att gå ner i vikt.

– De som inte ska gå ner i vikt får också en uppskruvad motivation av den här metoden. Man kanske till och med ska låta läkare skriva ut den här typen av behandling på recept.

I klippet ovan kan du bland annat höra Ulf Aagerups tankar om riskerna med att överlåta viktminskningsprogram till de stora internetföretagen.

SVT rapporterade · Vad ser du för för- eller nackdelar med att var öppen med sin vikt på sociala medier?

09.07
Berättar du om din vikt för andra på sociala medier? Chatta gärna här.
09.14
Nej det är min ensak och jag avstod ifrån studien just för att man skulle skriva offentligt om det. Som överviktig kämpar jag ständigt med min vikt och att då få kommentarer om man inte lyckas hjälper inte mig. Tycker det är en farlig väg att gå om det skulle bli som Ulf vill att skriva ut den här metoden på recept. Det är en sjukdom vi har och kräver bättre åtgärder av vården (finns läkemedel) än att få utskrivet på recept att gå ner i vikt offentligt.
09.38
Jag brukade göra det, när jag fortfarande använde facebook (har lagt ned det kontot). Men jag insåg i efterhand att det var vansinne att dela med sig av sin vikt, när man är arbetslös (som jag var då). Överviktiga har många gånger svårare att få jobb än andra (fem gånger så svårt vill jag minnas?), och arbetsgivare kollar gärna upp dig på facebook. Finns det tio sökande och en av de kämpar med sin vikt, så kommer arbetsgivaren välja bort denne. Finns forskning som stödjer påståendet därtill såatteh... Nej, det är inte en bra idé att göra så.
10.57
Jag håller på med viktnedgång just nu och har vid milstolpar firat på facebook. Visst känns det uppmuntrande att få höra att man är duktig men jag kan tänka mig att det inte känns lika bra för människor som inte har en rakt nedåtgående viktkurva. Jag kan också tro att det skulle kunna leda till en "Jag är duktig för att jag försöker"effekt där resultat egentligen inte spelar roll längre.


7kg ner från startvikt, 4kg kvar! :D
21.42
Jag har skrivit på min egen fb-sida om mina vedermödor under min viktresa. Från att ha vägt 142 kg som mest till idag när jag väger 70,3 kg. Mer än halva jag har försvunnit på 3,5 år. Jag har fortfarande 5-6 kg kvar till normalvikt. Jag har även varit aktiv på Facebooksidorna som handlar om viktnedgång. Fördelen med att redovisa mina med och motgångar är att jag känner mina fb-vänners stöd. Någon nackdel kan jag inte se. Det handlar ju om att människor behöver gå ner i vikt för att må
Bättre och orka mer. De allra flesta förstår att det handlar om livsstilsförändring och att det inte finns någon Quick fix.
21.45
Tack för era kommentarer, den här chatten är nu stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer