Resultatet blev att dom som var öppna med sin vikt gick ner mer i vikt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skriv vad du väger på Facebook – gå ner mer i vikt

Uppdaterad
Publicerad

Att vara öppen med sin bantning och sin vikt på sociala medier kan vara ett effektivt sätt att hjälpa den som försöker gå ner i vikt. Det visar ny forskning från Högskolan i Halmstad.

I en studie ville man undersöka om man kan använda sociala medier för att hjälpa människor att gå ner i vikt i större utsträckning.

200 personer i en kontrollgrupp fick genomgå ett viktminskningsprogram helt anonymt. Samtidigt fick 200 personer genomgå samma viktminskningsprogram med den skillnaden att de varje vecka var tvungna att skriva på sina privata facebooksidor hur mycket de hade gått ner eller upp i vikt.

Pinsamt om man inte nått sin mål

Och resultatet blev att de som var öppna med sin vikt som grupp gick ner 20 procent mer i vikt.

– Det har att göra med löftet om social uppskattning, eller hotet om social bestraffning. Man tycker det är pinsamt om man inte nått sina mål helt enkelt, säger Ulf Aagerup, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Halmstad och ansvarig för studien.

Just nu håller Ulf Aagerup på att analysera all data. Men redan nu kan han se flera intressanta saker. Till exempel att fler gilla-markeringar när man skriver om sin vikt leder till mer viktminskning. Här ska man dock fundera över vad som är hönan och ägget.

– Det kan vara så att den som får många likes på sin viktstatus blir taggad att gå ner mer i vikt. Men det kan ju också vara så att den som tappat många kilon får fler likes på grund av det, säger Ulf Aagerup.

Det finns stora risker

Resultaten kommer publiceras i en vetenskaplig artikel i höst. Han hoppas att forskningen på sikt kan hjälpa dem som behöver gå ner i vikt att få effektivare metoder. Men han ser också riskerna med att använda sociala medier som hjälpmedel för att gå ner i vikt.

– De som inte ska gå ner i vikt får också en uppskruvad motivation av den här metoden. Man kanske till och med ska låta läkare skriva ut den här typen av behandling på recept.

I klippet ovan kan du bland annat höra Ulf Aagerups tankar om riskerna med att överlåta viktminskningsprogram till de stora internetföretagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.