Therese Palmquist ställer sig frågande till att hon inte får installera solceller på taket. Foto: SVT

Ville installera solceller på villan i Getinge – kommunen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Therese Palmquist vill installera solceller på taket till sin villa. När hon skickade in ansökan om bygglov sade kommunen nej. Anledningen, som anges, är att 50-talsvillan i Getinge är kulturhistoriskt värdefull och hon får därför inte göra större förändringar på bostaden.

Det är byggnadsförvaltningen i Halmstad kommun som satt ner foten. Enligt beslutet, som Hallandsposten tidigare rapporterat om, skulle svarta solceller bryta det enhetliga mönstret i området som i nuläget består av röda och gula tegelfasader från 50-talet. Detta har Hallandsposten rapporterat om.

– Jag tycker att det är jättemärkligt, säger Therese Palmquist, som hade planerat att ladda familjens elbilar med solenergin.

Kommunen: ”Kan få oönskade effekter”

Som en del i avslaget har kommunen också angett att ”förslaget kan få oönskade, prejudicerande, effekter i området. då det stegvis leder till fler åtgärder i form av solceller i området”. 

– Med tanke på hur viktigt klimatet och miljön är har jag svårt att förstå det här beslutet. Det är inte så att huset är från 1800-talet, säger Therese Palmquist som överklagar beslutet.

Så här kommenterar byggnadsnämndens ordförande i Halmstad, Jan Prytz (M), att kommunen säger nej till solpaneler på villatak:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.