Martin Johansson ville ha sitt smeknamn på registreringsskylten på sin bil men fick nej. Foto: Privat

Smeknamnet stoppades av Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är flera år sedan Martin Johansson från Falkenberg fick sitt smeknamn efter en tecknad seriefigur. Men när han ville ha det på registreringsskylten blev det nej. Transportstyrelsen hade nämligen plockat fram ett svensk-portugisiskt lexikon.

Falo är namnet på en figur i den tecknade serien Uti vår hage som publicerats i både 91:an, ett eget album och i dagsstrippform i Dagens Nyheter.

Falo har också varit Martin Johanssons smeknamn i flera år, efter just seriefiguren, och det blev också namnet på Martin Johanssons egen firma där han sysslar med bland annat flygfoto och 3D-animering.

Nyligen skickade Martin in en ansökan till Transportstyrelsen om att få ha smeknamnet på registreringsskylten på sin bil. Men, där blev det stopp.

Uppfattas som stötande

Transportstyrelsen, som är den myndighet som upplåter rätten att använda personliga fordonsskyltar, hade nämligen plockat fram ett svensk-portugisiskt lexikon och konstaterat att teckenkombinationen kan uppfattas som stötande och anspela på sex.

– Jag ringde upp och kollade vad det var frågan om och då sa de att falo betyder penis på portugisiska, säger Martin Johansson som själv aldrig gjort den översättningen.

Kan du förstå att det skulle kunna uppfattas som stötande?

– Nej, icke. Det är lite halvsjuka människor som gör den kopplingen. Jag tycker nog att Transportstyrelsen grävt lite väl långt ner i regelboken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer