Björn Jingblad får gå med två årslöner efter 32 år på Laholms kommun.

Socialchef köps ut för två årslöner

Uppdaterad
Publicerad

Socialchefen Björn Jingblad tvingas sluta efter 32 år i Laholms kommun. Att han köps ut istället för att avskedas ser han som bevis på att arbetsgivaren inte hade fog att stänga av honom för en månad.

För en månad sedan blev socialchefen i Laholms kommun avstängd. Det kom då som överraskning både för honom själv och hans närmaste medarbetare.

Läs mer: Facklig förvåning: Finns ingen kritik mot Jingblad

Orsaken till avstängningen har kommunledningen hållit mycket tyst om. Källor till SVT har sagt att det bland annat skulle handla om lönesättningar som Björn Jingblad beslutat för sina underordnade.

Upprättelse

Efter en månads utredning har kommunledningen och socialchefen gjort upp om att Jingblad slutar med omedelbar verkan och för det får två årslöner, totalt nästan 1,5 miljoner kronor fördelade på tre utbetalningar fram till januari 2018.

– Jag ser den här uppgörelsen som en upprättelse. Hade det funnits något fog för avstängningen som jag råkade ut för hade jag blivit avskedad istället, säger han.

Förtroendekris

Enligt Jingblad handlar det hela istället om att det uppstått en förtroendekris mellan honom och kommunledningen.

Har du själv känt att kommunledningen tappat förtroendet för dig?

– Inte så tydligt, men det är klart att det senaste året har varit extremt för hela socialförvaltningen där vi har ökat vår verksamhet med 450 medarbetare, dels för att vi har haft efterkrigstidens största flyktingkatastrof, dels för att vi har tagit över äldreomsorg från privata Humana. Och då har mitt fokus legat mer på att lösa den situationen, än på annat kanske, säger han.

Björn Jingblad har varit anställd på Laholms kommun sedan 1984, de tolv senaste åren som socialchef.

Uttalar sig inte

Kommunledningen betonar i ett pressmeddelande att Björn Jingblad inte misstänks för någon oegentlighet.

– Kommunens skäl är bristande förtroende för den avgående socialchefen, säger Jakob Widström, förhandlingschef vid kommunens personalkontor.

På vilket sätt har förtroende brustit?

– Vår praxis är att inte uttala oss om detaljer i personalärenden, svarar Jakob Widström.

Var det bristande förtroende som också var skälet till att Björn Jingblad stängdes av för en månad sedan?

– Som sagt, så är vår praxis att inte uttala oss i personalärenden.

Jingblad säger själv att uppgörelsen visar att det inte fanns något fog för avstängningen. Vad säger ni om det?

– Ingen kommentar. Det får stå för honom, säger Jakob Widström.

”Finns säkert olika åsikter”

Erling Cronqvist (C) är ordförande för kommunstyrelsens personalutskott som godkänt beslutet. Han tänker inte heller uttala sig om vad förtroendebristen bottnar i.

Vad tror du att invånarna i Laholm tycker om att de inte får veta varför deras skattepengar används för att köpa ut en chef?

– Det finns säkert olika åsikter om detta. Men man måste ha förståelse för att det handlar om ett personalärende. Jag tror inga andra företag heller går ut och pratar om varför tar ett sånt här personalbeslut, säger Erling Cronqvist (C).

Men kommunen är väl inget företag?

– Nej, men det handlar fortfarande om människor som är anställda, säger Erling Cronqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.