Sofie hittade stenarna på sin trappa. Foto: Privat

Sofie avslöjade tjuvens plan

Publicerad

När Sofie Ljungberg kom hem en eftermiddag hade någon placerat stenar utanför hennes dörr. Nu vill hon varna andra för att en inbrottstjuv kan vara i farten.
– Man förstod att någon hade lagt stenarna där, det är inget som fastnar i skon direkt, säger hon.

Två stenar på dörrmattan, och ännu en på det första trappsteget. När Sofie Ljungberg kom hem i fredags reagerade hon på att det låg tre centimeter stora stenar utplacerade utanför huset i Gamla Köpstad i Varbergs kommun.

Hon blev misstänksam eftersom hon hört att det är ett tillvägagångssätt som inbrottstjuvar ofta använder sig av när de vill se om någon är hemma.

– Man förstod att någon hade lagt stenarna där, det är inget som fastnar i skon direkt, säger Sofie Ljungberg.

Hon fortsätter:

– Men vi har en stor ingång framför huset, och jag hade nog inte sett det om jag burit på min son samtidigt.

Blivit bestulna tidigare

I oktober i fjol blev familjens bil stulen på uppfarten, något som gjort Sofie och hennes familj än mer uppmärksam. Samma kväll skrev hon på sociala medier och berättade vad hon funnit.

Varför skrev du ett inlägg på sociala medier?

– Jag vill varna andra. Kanske har det redan hänt någon annan, eller så blir folk mer uppmärksamma nu och håller koll, säger Sofie Ljungberg.

”Tänk som tjuven”

Hans Lippens, polisens presstalesperson, berättar att det är ganska vanligt att tjuven åker runt och ”rekar” när de misstänker att ingen är hemma.

– Tjuven lägger ut saker och ting, eller möblerar om utomhus. Om man inte flyttar på sakerna tror de inte att någon är hemma, säger han.

Vad kan man göra som privatperson?

– Man bör sprida informationen inom grannsamverkan, eller kanske starta en chattgrupp grannar sinsemellan. Det gäller att vara kreativ och tänka som tjuven gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer