I Halland finns det cirka 1 200 hemvärnssoldater, varav 850 är aktiva. Men det saknas ett hundratal soldater och därför satsar hemvärnets hallandsgrupp 15 000 kr på annonser i lokala tidningar för att locka fler till hemvärnet.
– Så här långt är jag nöjd, säger Hallandsgruppens chef Lars Olsson. Vi har fått drygt 25 intresseanmälningar när vi gjort halva kampanjen.
För tjugo år sen utbildades runt 40 000 värnpliktiga varje år, idag handlar det om betydligt färre, cirka 5 000 per år. Och det innebär problem för hemvärnet som framförallt rekryterar soldater bland de värnpliktiga som redan är utbildade.
– Man diskuterar nu att införa det som kallas direktutbildning. Kortfattat innebär det en grundutbildning på cirka tre månader med målsättningen att teckna ett hemvärnsavtal, säger Lars Olsson.
Om det blir en speciell utbildning för soldater till hemvärnet så hamnar den lokalt, det vill säga på LV6 i Halmstad.
– Med de uppgifter som hemvärnet, eller de nationella skyddsstyrkorna som det kommer att heta i framtiden, med de uppgifter vi har så är min uppfattning att med tre månaders bra utbildning plus utbildning allt eftersom är tillräcklig, säger Lars Olsson.
Det händer att hemvärnet används i fredstid, i höstas hjälpte man till att vaccinera mot virussjukdomen blåtunga. Annars är de viktigaste uppgifterna att skydda och bevaka vitala objekt, till exempel kärnkraftverket i Ringhals.
Till våren kommer regeringen med sin försvarspolitiska proposition. Då kommer förmodligen också svaret på vad som händer med hemvärnet i framtiden.
Videoreporter: Mattias Jansson