Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Kuylenstierna, vd för Sperlingsholms gods, menar att marken gör mer nytta för elproduktion än matproduktion. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Markägaren: Mer lukrativt med solcellspark än matproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Stora ytor åkermark i Laholms och Halmstads kommuner kan förvandlas till solcellsparker. Sperlingsholms gods, som äger marken, menar att solceller kan vara mer lönsamt än matproduktion.

Samtidigt är frågan om inhemsk el- och livsmedelsproduktion högintressant på grund av kriget i Ukraina, som försvårar importen av säd och stoppar import av rysk olja och gas.

Hur ser Sperlingsholms gods vd Carl Kuylenstierna på lantbrukares kritik om att åkermark inte borde användas till solcellsanläggningar? Hör honom berätta i klippet.

Här planeras solcellsparkerna på Sperlingsholms gods marker.

Laholms kommun

40 hektar åkermark kan bli solcellspark i Årnaberga i Laholms kommun. Parken är tänkt att drivas av markägarna.

40 hektar åkermark kan bli solcellspark nära Skogaby i Laholms kommun. Parken är tänkt att drivas av företaget Universal kraft som ska arrendera marken av Sperlingsholms gods.

Halmstads kommun

25-30 hektar åkermark kan bli solcellspark vid Wrangelsro vid norra avfarten till E6. Parken är tänkt att drivas av markägarna.

Omkring 20 hektar grustäkt kan bli solcellspark vid väg 26, mellan norra avfarten till E6 och Åled. Parken är tänkt att drivas av markägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.