Lars Nordin i Halmstad är en av de två första i Sverige som har just den här solpannan. Foto: SVT

Hans takpannor har inbyggda solceller

Uppdaterad
Publicerad

Takpannor med inbyggda solceller testas just nu på två hus i Tylösand. Ett företag i Halmstad har tagit fram de nya takpannorna, och nu hoppas företaget att inom kort kunna utöka sin produktion och nyanställa.

Lars Nordin som bor i Tylösand i Halmstad äger ett av de två demonstrationshusen som fått solcellstaket installerat.

– Jag har solceller på den södra delen av taket, och inga på den norra. Men det ser likadant ut och för mig är det viktigt, säger Lars Nordin.

LÄS MER: Professorn tveksam till solcellstaket

Totaleffekten av taket är 12,9 kWh. Och Lars Nordins tak förväntas ge mellan 10 000 till 15 000 kWh per år, vilket är cirka femtio procent av vad en svensk standardvilla förbrukar.

Under augusti månad täckte taket hela husets energibehov.

Varför har du skaffat just det här solcellstaket?

– För det estetiska och sen är det bästa att man är med i miljömatchen. Det är otroligt viktigt och det känns bra för mig. Detta är en teknik jag tror kommer finnas på i stort sett alla hustak framöver.

Producerar vid dagsljus

Solenergin reagerar på dagsljuset och inte bara på direkta solstrålar. Det betyder att den enda gången solcellstaket inte producerar är under natten. Taket bedöms ligga runt 20-30 procent högre i pris än vanliga solpaneler, och har en livslängd på kring 50 år.

– Den nya solpannan har storleken som en vanlig panna och har den unika egenskapen att den smälter in som ett vanligt hustak och ger inga solkatter, säger Markus Svensson vd på Nyedal Solenergi.

Ljus framtid

I dag är de 7 personer som är anställda på företaget i Halmstad, och Markus hoppas på fler anställningar inom en snar framtid.

– Solceller är i sin linda just nu. I Sverige har vi under en procent solceller, så vi har en otrolig marknad att kunna jobba med. Vi förväntas komma upp i ungefär 20 till 30 procent av energibehovet i Sverige av solceller i framtiden, säger Markus Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.