Foto: SVT

Universitetslektorn om solcellstaket

Uppdaterad
Publicerad

Spännande forskning, men förmodligen inte lika effektivt som vanliga solceller. Så tycker universitetslektorn om solceller i takpannorna.

Göran Sidén är universitetslektor och har undervisat om solceller i 15 år på Högskolan i Halmstad. Han beskriver forskningen på integrerade solceller som spännande, men ser också svårigheter.

– Det är ju jätteintressant, men jag har svårt att se att solceller som är integrerade i takpannorna fungerar lika bra som vanliga. Man har många år av forskning bakom sig på vanliga solceller, säger han.

Skyddar hustaket

– Det positiva med vanliga solceller är att taket kan vara av ett mycket enklare underlag än om man är helt utan, säger Göran Sidén.

LÄS MER: Hans takpannor har inbyggda solceller

Solcellerna fungerar som ett skyddande skal, och taket behöver därför inte bytas lika ofta. Glas och aluminium är hållbara material som kan ligga kvar under en lång tid.

Finns det några nackdelar med just integrerade solceller?

– Allt går ju sönder ibland. Det är ett mer komplicerat reparationsarbete om de är integrerade. Det skulle vara nackdelen – men jag har inte sett lösningen så det är en spekulation, säger Göran Sidén.

”Utnyttjar hela taket”

Markus Svensson, vd på Nyedal Solenergi, bemöter professorns synpunkter och framhäver hur de integrerade solcellerna på grund av sin storlek kan användas över i princip hela hustaket – till skillnad från vanliga solceller.

– Vidare så bygger vår teknik på samma teknik som sitter i vanliga solceller, bara att de är mindre, mer estetiska och har en speciellt beläggning på sig som inte avger spegelbilder på samma sätt, säger Markus Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.