Gyllene Tider inför turnén 2013. Från vänster: Göran Fritzon, Micke ”Syd” Andersson, Per Gessle, Anders Herrlin och Mats ”MP” Persson. Foto: TT

Sommartider, hej då – Gyllene Tider tackar för sig

Uppdaterad
Publicerad

Gyllene Tider tackar för sig och ger sig ut på en avskedsturné. Popbandet, som brukar förknippas med svensk sommar, bildades i slutet av 70-talet ger även ut en ny skiva.
– 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer, säger Per Gessle.

Gyllene Tider har inte varit särskilt aktivt som band sedan 1985, men gjort flera större återföreningsturnéer och senast förra sommaren var de aktuella med den officiella VM-låten i fotboll. Nu säger sig bandet lägga instrumneten på hyllan med en avskedsturné som omfattar 17 konserter.

– Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband, säger sångaren Per Gessle i ett pressmeddelande.

Har skrivit historia

Popgruppen bildades i Halmstad i slutet av 70-talet och har presenterat hits som ”Sommartider”, ”När vi två blir en”, ”Juni, juli, augusti” och ”Gå och fiska”. Fyra decennier, fyra miljoner sålda skivor och ett flertal stora turnéer senare kan Gyllene Tider se tillbaka på en framgångsrik karriär. Men nu har de alltså valt att sätta punkt.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så lät Gyllene Tider 1981

”Ett enda långt födelsedagskalas”

– Turnén kommer att kännas som ett enda långt födelsedagskalas man delar med vänner och familj. Det blir finalen på en otrolig resa man bara kan vara tacksam över att få ha varit med om, säger trummisen Micke Syd Andersson i ett pressmeddelande.

Premiären för turnén hålls i Halmstad den 4 juli.

– Gyllene Tider betyder oerhört mycket för Halmstad, säger Ann Johansson, chef projekt och evenemang, Destination Halmstad.

Turnéplan

Visa

4 juli Halmstad, Brottet
6 juli Malmö, Mölleplatsen
10 juli Helsingborg, Sofiero Slott
12 juli Skövde, Boulognerskogen 
13 juli Linköping, Stångebrofältet
15 juli Uppsala, Botaniska Trädgården
17 juli Lysekil, Pinneviken
19 juli Ronneby, Brunnsparken
20 juli Kalmar, Fredriksskans
24 juli Piteå, Pite Havsbad
26 juli Rättvik, Dalhalla
27 juli Stockholm, Sjöhistoriska
31 juli Eskilstuna, Sundbyholms Slott
2 augusti Karlstad, Mariebergsskogen
3 augusti Göteborg, Slottsskogsvallen
8 augusti Trondheim, Sverresborg Museum
9 augusti Fredrikstad, Dampskipsbrygga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Per Gessle

Mer i ämnet