Gyllene Tider inför turnén 2013. Från vänster: Göran Fritzon, Micke ”Syd” Andersson, Per Gessle, Anders Herrlin och Mats ”MP” Persson. Foto: TT

Sommartider, hej då – Gyllene Tider tackar för sig

Uppdaterad
Publicerad

Gyllene Tider tackar för sig och ger sig ut på en avskedsturné. Popbandet, som brukar förknippas med svensk sommar, bildades i slutet av 70-talet ger även ut en ny skiva.

– 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer, säger Per Gessle.

Gyllene Tider har inte varit särskilt aktivt som band sedan 1985, men gjort flera större återföreningsturnéer och senast förra sommaren var de aktuella med den officiella VM-låten i fotboll. Nu säger sig bandet lägga instrumneten på hyllan med en avskedsturné som omfattar 17 konserter.

– Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband, säger sångaren Per Gessle i ett pressmeddelande.

Per Gessle

Har skrivit historia

Popgruppen bildades i Halmstad i slutet av 70-talet och har presenterat hits som ”Sommartider”, ”När vi två blir en”, ”Juni, juli, augusti” och ”Gå och fiska”. Fyra decennier, fyra miljoner sålda skivor och ett flertal stora turnéer senare kan Gyllene Tider se tillbaka på en framgångsrik karriär. Men nu har de alltså valt att sätta punkt.

”Ett enda långt födelsedagskalas”

– Turnén kommer att kännas som ett enda långt födelsedagskalas man delar med vänner och familj. Det blir finalen på en otrolig resa man bara kan vara tacksam över att få ha varit med om, säger trummisen Micke Syd Andersson i ett pressmeddelande.

Premiären för turnén hålls i Halmstad den 4 juli.

– Gyllene Tider betyder oerhört mycket för Halmstad, säger Ann Johansson, chef projekt och evenemang, Destination Halmstad.

Turnéplan

4 juli Halmstad, Brottet

6 juli Malmö, Mölleplatsen

10 juli Helsingborg, Sofiero Slott

12 juli Skövde, Boulognerskogen 

13 juli Linköping, Stångebrofältet

15 juli Uppsala, Botaniska Trädgården

17 juli Lysekil, Pinneviken

19 juli Ronneby, Brunnsparken

20 juli Kalmar, Fredriksskans

24 juli Piteå, Pite Havsbad

26 juli Rättvik, Dalhalla

27 juli Stockholm, Sjöhistoriska

31 juli Eskilstuna, Sundbyholms Slott

2 augusti Karlstad, Mariebergsskogen

3 augusti Göteborg, Slottsskogsvallen

8 augusti Trondheim, Sverresborg Museum

9 augusti Fredrikstad, Dampskipsbrygga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Per Gessle

Mer i ämnet