Lisa Andersson (M) tror att merparten av de som får service från Vård och Omsorg inte kommer märka av besparingarna på 24 miljoner kronor. Foto: TT Arkiv/SVT

Sparkrav tynger Kungsbackas vård och omsorg – ska spara 24 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Att stänga restaurangerna på omsorgsboende för gäster, samt att öka kostnaderna för den enskilde att ta sig in till dagomsorgen. Det är några av förslagen som förvaltningen för vård- och omsorg i Kungsbacka kommun lagt, när de under 2020 ska spara 24 miljoner kronor.

Vård- och omsorgsnämnden har en budget på cirka 900 miljoner kronor. Under onsdagens nämndmöte presenterades det att de behöver spara in 24 miljoner kronor för att täcka omkostnaderna.

Lisa Andersson (M), som är ordförande i nämnden för vård och omsorg, berättar att Kungsbacka kommun befinner sig i samma situation som många andra kommuner.

– Vi får mindre intäkter och större utgifter. Det blir allt fler äldre, samtidigt som andelen yngre växer och invånarna i arbetsför ålder blir färre, säger hon.

Förslag: Inför patientavgift för hemsjukvården

För att spara in har det lagts en rad olika förslag. Det föreslås bland annat att det ska införas en patientavgift för personer inom hemsjukvården. Det föreslås dock fortsatt vara avgiftsfritt för invånare under 20 år och över 85 år.

– Den som får en höjd avgift kommer märka av besparingarna, men det stora flertalet kommer inte känna av det, säger Lisa Andersson (M).

Inga av åtgärderna som hittills har presenterats innebär nedskärningar i personalstyrkan.

– Personalen är det viktigaste vi har och vi är måna om att detta inte ska innebära mer arbete för dem, fortsätter hon.

Digitala lösningar kan underlätta

Innan nämnden för vård och omsorg presenterade sparkraven har diskussioner förts med pensionärsorganisationerna i kommunen. Då har det framkommit att det finns en positiv inställning till att använda sig mer av digitala lösningar inom hemtjänsten.

– Vi fick frågan varför vi inte har använt oss mer av digitala lösningar, säger Lisa Andersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer