Såhär ser Formel-1 fiskarna ut. Foto: Magnus Mörtberg

Sportfiskare vallfärdar till Bua

Publicerad

Atlantfisken Bonito är tillbara utanför Ringhals. I år verkar fiskarna, som får sportfiskare att vallfärda till Bua, vara rekordmånga.

Den atlantiska fisken Bonito är tillbaka utanför Ringhals och i år verkar stimmen vara större än tidigare, det rapporterar P4 Halland.

Den fjälliga besökaren lockar även sportfiskare till Bua.

”Otrolig till att kämpa”

– Det är för att det är en så spännande art som har kommit till oss i svenska vatten, en art som egentligen inte brukar vara här. Och det är en otrolig fisk till att kämpa. Är man sportfiskare så är den otroligt rolig att fiska, säger Simon Hermansson från Bua till radiokanalen.

Bonito eller Ryggstrimmig pelamid som den också heter är släkt med både tonfisken och makrillen. Egentligen hör den hemma i Atlanten, men då och då dyker de upp i Kattegatt.

2010 fanns den i stora stim i vattnen som värms upp av Ringhals varmvattenutsläpp.

Trivs i varmare vatten

Fiskarna är vanligtvis omkring en halvmeter långa och trivs vanligtvis bättre i varmare vatten.

Enligt Johan Lundgren, fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Halland, är det svårt att veta varför det har kommit så många just i år.

– Jag har ingen aning om varför de är så många i år. Men det vandrar in stim från deras naturliga utbredningsområde i Atlanten, säger han till P4 Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer