Arkivbild på Tata Steel. Foto: TT

Stålföretag lägger ner i Halmstad – drygt 40 mister jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Det indiska stålföretaget Tata Steel gör nedskärningar i Europa. En av anläggningarna som försvinner finns i Halmstad, där mellan 40 och 50 medarbetare nu blir av med sina jobb.

– Det är 22 som är anslutna till oss och ett 20-tal tjänstemän. Det är givetvis jättetråkigt men inte jättechockerande eftersom de har vetat om situationen länge. Såhär blir det tyvärr när man inte fått igång lönsamheten, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall i Halland.

Tata Steel Byggsystem byggdes för fem år sedan och har under den tiden tillverkat bland annat korrugerad plåt och byggplåt. Till en början ska ägarna ha skjutit till en del pengar för att få anläggningen att kunna stå på egna ben – något som enligt Micael Nilsson aldrig blev verklighet.

Säljs till Norge

– För en veckan sen avslutades förhandlingarna. Uppsägningarna har påbörjats men ingen går hem förrän den femte mars eftersom det är varsel på fyra månader, säger Micael Nilsson.

Några av de maskiner som använts i fabriken kan komma att flyttas till Norge.

Damien Brook är talesperson för Tata Steel Europe. I ett mail till SVT Nyheter Halland förklarar han att företaget tittat på flera strategiska lösningar för fabriken i Halmstad. Inget hålbart alternativ har hittats.

– Vi har pratat med de 50 berörda anställda om att att de ska söka efter alternativa jobbmöjligheter där det är möjligt, säger han. 

Hallandsposten var först med att berätta om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.