Monica Wester, föräldraorganisationen Barnverket. Foto: Privat/TT

Starka reaktioner efter rapporteringen om Gilda

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig efter SVT Nyheter Hallands rapportering om halmstadeleven Gilda Svensson, 16, som blev utbränd på grund av otydliga krav och stress i skolan. De flesta av dem, både elever och föräldrar, är upprörda och rasar mot betygssystemet.

– Även vi föräldrar stressas sönder, säger Monica Wester på föräldraorganisationen Barnverket.

Kritiken och oron från Gilda Svensson, som varit hemma från skolan i ett år och som idag har en anpassad skolgång, får nu stöd från flera håll i landet. En av många som hört av sig är Monica Wester på föräldraorganisationen Barnverket.

Läs också: Gilda, 16, blev utbränd av stress i skolan

– Vi kan inte lägga skulden på barnen. Skulden, och det vi ska titta på, är ju miljön, organisationen, ledarskapet och pedagogiken i skolan, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Vill mäta utveckling istället för prestation

Monica Wester säger att hon under tisdagen fikat med både elever och andra föräldrar och frågat dem vad de tycker om betygssystemet.

– En sa att det är vansinnigt och frustrerande. En annan att barn blir uppgivna och går in i väggen. Och vi föräldrar får ju inte heller ihop ekvationen när vi tittar på hur betygen sätts. Hur kan till exempel tretton A och ett C bli ett C? Betygssystemet är ett arbetsmiljöproblem, säger hon.

Den sistnämnda kritiken svarade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på i gårdagens rapportering.

– Det ska inte vara så att du bara mäts utifrån din sämsta prestation utan det måste vara så att du mäts utifrån den utveckling du har i skolan, sa han och slog sedan fast att det är lärandet som är det viktiga, inte om det står ett A eller ett B i slutbetyget.

Se mer: Hela tv-inslaget med Gilda Svensson

Det får Monica Wester att gå i taket.

– Förstår inte Fridolin att det här har betydelse? Det här skapar stress för både föräldrar och barn när han säger så. Det här betyget fölljer ju eleven resten av livet. Först när man gör sitt val till gymnasiet, sedan om man vill läsa vidare på universitet och högskola och sedan när du söker jobb, säger Monica Wester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.