Lars El Hayek (S) öppnar för diskussion för att hitta andra lösningar. Foto: SVT

Starka reaktioner mot nedskärningar i skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningar med två miljoner på skolmaten gör att Halmstad förändrar matutbudet i kommunens skolor. Det blir bland annat två vegetariska dagar i veckan och när det serveras fläsk kommer det inte finnas ett annat köttalternativ. Men beslutet väcker kritik.

När föräldrar fick informationen i veckan blev kommunen nedringda redan på morgonen därpå.

Nour Kiswanson har två barn i förskolan som inte äter fläsk. Eftersom de nu kommer få äta vegetariskt, flera dagar i veckan, ställer hon sig frågande till hur kommunen ska kunna göra besparingar och samtidigt servera vegetarisk mat med god kvalitet.

– Det får inte bli så att barnen bara slänger maten och går runt hungriga, säger Nour Kiswanson.

Vill ha kött som fler kan äta

Hon menar att kommunen utesluter en stor del av barnen genom att servera fläsk.

– Istället för fläsk kanske det vore bättre med nöt eller kyckling som fler kan äta. Alla betalar vi dagistaxan som finns och då ska det väl finnas lika bra service till alla barn, säger Nour Kiswanson.

Ur ett rättviseperspektiv har Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn– och ungdomsnämnden, förståelse för resonemanget.

– Men man ska inte heller glömma att ett vegetariskt alternativ är inget dåligt alternativ, säger han.

Öppnar för andra lösningar

Förändringarna börjar gälla veckan efter sportlovet i Halmstads kommuns förskolor och grundskolor. Nour Kiswanson berättar att hon och flera av hennes vänner nu planerar att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att pröva om det strider mot religionsfriheten.

– Givetvis är inte det ett önsvärt läge att DO blir inkopplad gällande måltiderna. Jag tycker det är viktigt att vi kan ha en dialog tillsammas med föräldrar, lärare och barnen för att hitta ett alternativ som inte känns exkluderande, säger Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn– och ungdomsnämnden i Halmstad.

Det nya matutbudet är inte ett politiskt beslut och Lars El Hayek (S) öppnar för diskussion för att hitta andra lösningar.

I klippet ovan hör du förutom Lars El Hayek (S) även verksamhetschefen för måltidservice, Joakim Lind och Servicenämndens ordförande Staffan Svensson (C).

• Två dagar endast vegetarisk mat (istället för en)

• En dag kött

• En dag fisk

• En dag soppa.

Framöver kommer det inte finnas något animaliskt alternativ till fläskkött. Nötkött kommer endast att serveras till klassiska nötköttsrätter.

Bregott kommer att ersättas av Flora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.