Per Svensson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Falkenberg. Foto: TT/SVT

Minskade besparingar på skolmaten i Falkenberg

Publicerad

Till en början låg förslaget på att spara in fem miljoner kronor på skolmaten i Falkenbergs kommun. Den siffran har nu sjunkit till 900 000 kronor. Istället vill man spara in pengar genom att dra ner på matsvinnet.

Arbetet med budgeten i Falkenbergs kommun pågår för fullt. Till en början låg förslaget på besparing av skolmaten på fem miljoner. Efter en omprioritering hos nämnden landade siffran istället på tre miljoner.

Men politikerna var inte helt nöjda med redogörelsen.

– Det fanns tydliga kvalitetsförsämringar, exempelvis att ta bort mjölk, knäckebröd, smör och minska andelen ekologiskt. Så vi har aktivt att valt att inte ta med alla de förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

Flera förändringar

Den politiska majoriteten i Falkenberg har nu bestämt sig för att besparingar på skolmaten landar på 900 000 kronor. Och det kommer märkas på flera sätt.

– Salladsbuffén kommer minska från fem till tre alternativ. Det innebär mindre frukt till mellanmålen. Vi inför också att man behöver läkarintyg om man ska ha mat anpassad för matallergi, som exempelvis gluten. Det kommer heller inte erbjudas några köttalternativ de dagar som det serveras fläskkött i matsalen, säger Per Svensson (S).

Nu riktar istället politikerna blickarna åt ett annat håll, nämligen matsvinnet. De vill spara pengar genom att dra ner på det.

– Enligt siffror vi har begärt in slängs det mat för mellan 1,8 och 2,6 miljoner kronor varje år, vilket beror på slarv, dåliga beställningar och dåliga system. Det vill vi ändra på, förklarar Per Svensson (S).

Småskolor blir kvar

Det är inte bara skolmaten som de styrande politikerna nu är överens. Samma sak gäller de småskolor i kommunen som det tidigare funnits förslag på att stänga ner.

– Det är vi inte beredda att göra eftersom det är så pass viktigt för attraktiviteten  på vår landsbygd, säger Per Svensson (S).

De slutgiltiga besluten tas kommunfullmäktige klubbar kommunens budget den sista tisdagen i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.