Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) berättar att man trots nedskärningar inte planerar att höja skatten. Foto: SVT

Besparingar väntar Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs kommun har Hallands lägsta kommunalskatt och den styrande alliansen vill inte ändra på den saken. Oförändrad skatt är ambitionen i det budgetförslag som nu läggs fram, men det är också en orsak till att det kan krävas nedskärningar på 70 miljoner kronor 2021.

Tuffare ekonomiska tider väntar. Mantrat har ekat från kommun till kommun som under hösten lagt fram förslag på besparingar.

Inför presskonferensen där den styrande alliansen – M, C, KD och L – på måndagen la fram sitt budgetförslag spekulerades det i om kommunen med Hallands lägsta kommunalskatt skulle behöva göra en höjning. Så blir inte fallet.

Nedskärningar på 70 miljoner kronor

”Alliansens ambition är att hålla skatten oförändrad under mandatperioden” står det i budgetförslaget.

I meningen därefter står det också att kommundirektören därför får i uppdrag till 2021 att ta fram förslag på hur kommunens utgifter kan dras ner med 70 miljoner kronor.

– Vi ser att högkonjunkturen som varit under många år håller på att plana ut, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Fördubbling av summan

Kommunens olika verksamheter i Varberg lever löpande med ett krav från politikerna om att hitta effektiviseringar som motsvarar en procent av budgeten – det vill säga 35 miljoner kronor. Det nya budgetförslaget innebär alltså en fördubbling av den summan.

Vilka verksamheter som kan drabbas av det är inte bestämt.

Varberg, 20,33 kr

Laholm, 20,58 kr

Halmstad, 20,98 kr

Falkenberg, 21,10 kr

Kungsbacka, 21,33 kr

Hylte, 21,45 kr

Skattesatsen skrivs som kr per intjänad hundralapp.

Hallänningar betalar utöver kommunalskatten också 10,82 kr i landstingsskatt.

Källa: Statistiska centralbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.