Oppositionsrådet Jana Nilsson (S) svarar på alliansens budgetförslag. Foto: Varbergs kommun

S föreslår troligen skattehöjning i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Det går en stark ideologisk skiljelinje mellan alliansen och största oppositionspartiet S i Varberg.

– Vi kommer troligen att föreslå en skattehöjning, säger Jana Nilsson (S) som svar på alliansens budgetförslag.

Den styrande alliansen i Varberg la på måndagen fram sitt budgetförslag på måndagen med en uttalad ambition att behålla kommunalskatten oförändrad.

Varberg har i dag Hallands lägsta kommunalskatt. Största oppositionspartiet Socialdemokraterna svarar med att de troligen kommer att föreslå höjd skatt.

– Vi ser ett mycket stort behov av förbättringar och ökad kvalitet för äldreomsorg, fritids och förskola i synnerhet, säger Jana Nilsson (S).

”Väldigt låg skatt i förhållande till andra kommuner”

Alliansledaren Ann-Charlotte Stenkil framhåller att en skattehöjning drabbar hårdast mot de som tjänar minst.

Vad säger du om det?

– Det är klart att det är tuffare för den som tjänar 10 000 i månaden än den som tjänar 50 000 kronor. Men samtidigt har Varbergarna en väldigt låg skatt i förhållanden till de flesta andra kommuner, säger Jana Nilsson.

Däremot har S inget emot alliansförslaget att ta fram förslaget på besparingsåtgärder för framtiden.

– En kommun måste hela tiden se över så att verksamheten är så effektiv som möjligt. Vi har inget emot att man tar fram idéer på hur det görs bäst, men vi vill inte att det sker i form av besparingar som dras bort från verksamheter, säger Jana Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.