Niclas Mårtensson, som är vd på Stena Line, menar att det gått bättre för färjelinjen sedan den flyttade från Varberg till Halmstad. ”Vi har gjort det rätta beslutet”, säger han. Foto: SVT

Stena Line-vd: ”Vi överlever tack vare godstrafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt åtta månader sedan färjan Stena Nautica började gå mellan Halmstad och danska Grenå. Nästan samtidigt kom pandemin till Sverige – något som inneburit hårt slag mot rederiets passagerartrafik. Det pratas om minskningar på omkring 70 procent. Men på fraktsidan ser det ljusare ut.

– Frakten håller i sig och är faktiskt det som bär Stena Line just nu, säger vdn Niclas Mårtensson.

Det var den första februari som färjelinjen öppnade upp från Halmstad. Medan det blivit betydligt färre passagerare har godstrafiken gått över förväntan. Och den kan till och med komma att öka.

Coronapandemin

– Folk stannar hemma och konsumerar. Därför måste man producera. Så det finns goda förhoppningar på en fortsatt tillväxt på frakten, fortsätter Niclas Mårtensson.

Ni planerar för en andra färja. Hur ser framtiden ut?

– Det ingår i vår femårsplan att addera fartyg i Halmstad. Vi får se hur trafikvolymerna utökas. Men det är marknaden som visar om det behövs eller inte. Vi får se var vi hamnar. Chansen finns alltid, svarar han.

I klippet hör du Niclas Mårtensson berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet