Stena Line flyttar från Varberg till Halmstad Foto: Stena Line/TT

Klart: Stena Line flyttar till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen blev det klart. Färjan till Grenå flyttar till Halmstad. Något som kan innebära möjligheter för Halmstads turism.

Under ett tiotal år på 1980- och 1990-talet bedrevs färjetrafiken till danska Grenå från Halmstad. Nu är det klart att den kommer tillbaka. Under senare delen av 2019 beräknas färjelinjen vara igång.

– Framförallt innebär det här arbetstillfällen för invånare i Halmstad. Det är en säker kund för hamnen och det finns intressanta ingångar för företag i Halmstad att använda sig av färjan, säger Mikaela Waltersson, ordförande för Hallandshamnar Halmstad.

Bygget av Västerport

Turisttrafik

Förhandlingarna har pågått under en period och anledningen till flytten är att Varbergs kommun planerar att utveckla stadsdelen Västerport, där färjan avgår från idag. Enligt Mikaela Waltersson finns det nu större möjligheter för att utveckla turismen mellan Halland och Danmark.

– Det har inte varit så mycket persontrafik i Varberg. Jag vet inte hur det kommer sluta nu, men det finns en tanke med kopplingen till Halmstads resecentrum. Vill man utveckla persontrafiken så finns det möjligheter, men vad det blir är en fråga mellan den danska sidan och Halmstads kommun, säger Mikaela Waltersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet