Arkivbild. Foto: TT

Stödboende för ungdomar polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungdomar från Varberg placerades under 2016 på ett stödboende i Malmö som saknade tillstånd för sin verksamhet. Nu polisanmäler Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) företaget för brott mot tillståndsplikten.

Under 2015 hade många kommuner i landet bråttom med att hitta boenden för ensamkommande barn. Samtidigt matchade inte antalet HVB-hem och stödboendeverksamheter efterfrågan och det blev därför enligt Ivo vanligare att verksamheter startades upp innan de hunnit få tillstånd.

Socialnämnden i Varberg hade under 2015 och 2016 avtal med ett företag i Malmö gällande placeringen för tre tonåringar. Nu har det visat sig att de tre placerats på ett stödboende som saknade tillstånd.

– Vi tycker det är allvarligt. Man ska ha tillstånd och prövas innan man startar sin verksamhet, säger inspektören Jenny Lindvall på Ivo som arbetat med ärendet.

Vilka risker finns om en verksamhet bedrivs utan tillstånd?

– Det är att man kanske inte har kunskap om vilken lagstiftning som gäller, att man inte har utbildad personal eller koll på vilka rutiner som måste finnas.

Har de här tre ungdomarna drabbats på något sätt?

– Nej, det finns inget som tyder på att de här tre farit illa. Men det är rutin att man gör en polisanmälan när sådant här upptäcks, säger Jenny Lindvall.

Självständigt boende

En stödboendeverksamhet är en form av boende för de ungdomar som framför allt är över 18 år. Men det kan också vara ungdomar i 16- och 17-årsåldern som behöver någonstans att bo och som behöver stöd men inte i den omfattning man får på ett HVB-hem.

– Det är ett mer självständigt boende där man inte behöver tillsyn hela tiden, förklarar Jenny Lindvall.

Polisanmälan mot företaget som drev boendet utan tillstånd kommer troligen att göras i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.