Bild från stormen Pia i Malmö den 22 december. Foto: Johan Nilsson/TT

Stökigt väder under juldagen – SMHI varnar för översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Det var risk för både kraftiga stormbyar och översvämningar i Halland under juldagen.

Längs kusten från Halmstad ner mot Viken i Höganäs kommun utfärdades en orange varning för högt vattenstånd. Vilket innebär en risk för omfattande översvämningar.

Vattenstånden kulminerar under juldagsmorgonen, enligt SMHI.

Stormbyar i länet

Även en gul varning utfärdades längs västkusten från Helsingborg till Lysekil där det fanns risk för stormbyar upp till 28 sekundmeter.

– Det är allmänt mycket hårda vindbyar i Halland och delvis också upp mot stormbyar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Flera tågsträckor inställda

Längs delar av västkusten fanns risk för översvämmade vägar och hårda vindar – så pass hårda att Trafikverket valde att stänga vissa tågsträckor.

Det handlade om sträckorna Halmstad–Värnamo, Varberg-Borås, Eslöv–Helsingborg, Kalmar–Linköping och Ystad–Simrishamn. Där väntades tågtrafiken komma i gång igen sent på juldagskvällen eller först under annandagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverket om varför man behövt ställa in tågen under dagen. Foto: Vlada Cakic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.