”Ska vi kunna utveckla Laholm måste vi ibland bygga på åkermark”, säger det besvikna kommunrådet Erling Cronqvist (C). Foto: Laholms kommun/Google/SVT

Stopp för nytt köpcentrum i Laholm – jordbruksmark får inte bebyggas

Publicerad

Mark- och miljödomstolen säger nej till att göra handelsområde av odlingsbar jordbruksmark.

– Ska vi kunna utveckla Laholm måste vi ibland bygga på åkermark, säger det besvikna kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Arbetet med att ta fram en detaljplan för handel på ett område mellan stadsdelen Blåkulla och järnvägsstationen har pågått sedan 2016 och redan dess förinnan har det diskuterats i flera år.

Men satsningen har också varit omdiskuterad. Ett grannpar som överklagat har nu fått rätt i mark- och miljödomstolen.

Enligt domen upphävs detaljplanen för att kommunen inte tillräckligt utrett möjligheten att hitta andra alternativ eftersom marken som planeras för handelsområdet är odlingsbar jordbruksmark.

Det är en privat exploatör som köpt marken och planerar handelsetableringen.

– Vad jag har förstått finns det redan kontrakt med flera affärer och för kommunens del skulle det handla om cirka 80 arbetstillfällen och jag tror det skulle vara viktigt för att flera ska stanna kvar och handla i Laholms kommun.

Nästa tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till om det blir någon överklagan till högre instans, som är mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.