Tågtrafiken igång igen mellan Göteborg och Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under julafton har det varit förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Malmö på grund av ett stopp på sträckan mellan Varberg och Falkenberg. Strax före klockan 16, sju timmar efter felet uppstod, kunde trafiken gå som vanligt igen.

Det har under dagen varit stopp i tågtrafiken mellan Varberg och Hamra. Det har påverkat alla tåg på sträckan Göteborg, Halmstad och Malmö.

– Vi kommer att ha ersättningsbussar, det är inte så att vi ställt in något, utan tanken är att det ska rulla på här, sa Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken tidigare under fredagen.

Ersättningsbussar mellan Varberg och Falkenberg

Alla tåg som är i Varberg fick vända norrut och de tåg som är i Falkenberg rullade söderut. Ersättningsbussar sattes in på sträckan mellan Varberg och Falkenberg.

– Det är irriterande att det blivit så men tågen kommer rulla vidare från båda hållen och det blir tyvärr en längre restid för resenärerna, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Ny bärlina fick sättas upp

Orsaken till tågstoppet var ett misstänkt kontaktledningsfel.

– Det finns en lina som håller kontaktledningen, alltså en bärlina och det är den som brustit och rasat ner och då kan man inte ha tågtrafiken igång, det finns 16 000 volt i en sådan ledning, det är farligt. Vi ska sätta upp en ny bärlina, säger Bengt Olsson.

Besked under eftermiddagen

Strax innan klockan 16 på fredagseftermiddagen kunde tågen mellan Varberg och Falkenberg rulla på som vanligt igen.

Hallandstrafiken hade då jobbat intensivt med att få tag på fler bussar, enligt Peter Gyllander.

– Vi har beställt mellan 6-8 stycken ersättningsbussar och det är väldigt svårt att få tag fler såhär på julafton.

Försenade julfirare

På stationen i Göteborg har resenärer som ska söderut drabbats av förseningarna.

– Bara att gilla läget, sa Ulla-Carin Hedin, som skulle till Varberg för att fira jul.

Trots förseningar håller många julfirare humöret uppe. Hör några av dem i klippet ovan.

På julaftonsmorgonen inträffade ett elfel utanför Varberg vilket orsakade stopp i tågtrafiken på sträckan mellan Göteborg-Malmö. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.