Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska verkligen det kommunala bolaget lägga sig i solenergimarknaden. Det ger Varbergs energis vd, Björn Sjöström sin syn på i klippet. Foto: Anton Johansson/ SVT

Stora solkraftsskillnader mellan Hallands kommuner – Varberg i topp

Uppdaterad
Publicerad

Halland som helhet producerar mest solenergi per person i hela landet men inom länet finns skillnader. Varberg har länge legat i framkant, bland annat med Sveriges första solcellspark. Det kommunala elbolaget var också tidigt med att erbjuda solcellspaket.

Konceptet med att kommunala energibolag säljer egna solcellslösningar har vuxit fram i ett antal kommuner, däribland Varberg som tidigt tog steget för ett antal år sedan.

– Jag tror det ger en trygghet och en helhet som kunderna efterfrågar, berättar Björn Sjöström, vd för Varberg energi.

I Halmstad är ett liknande projekt på gång.

– Det ligger i pipelinen men det är inget som har rullats ut ännu, säger Åsa Montan, kommunikatör på Halmstad energi och miljö.

Starta klippet för att få reda på skillnaderna mellan kommunerna och för att höra vad som gjort Varberg framgångsrikt i solenergifrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.