Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halland har legat långt fram i utvecklingen när det kommer till förnybar energi, men hur har toppen nåtts när det kommer till just solenergi, energirådgivaren ger sina tankar i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Halland producerar mest solenergi per person i Sverige

Publicerad

Effektiva informationskampanjer, satsande lantbruk och ökande elpriser. Det tror energirådgivaren och föreläsaren Lars Andrén i Falkenberg kan vara några av faktorerna bakom faktumet att Halland har blivit solskenslänet nummer ett.

De ständigt ökande elpriserna har inneburit att intresset för solenergi skjutit i höjden. Under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i hela landet. Det innebar en installerad effekt på 500 megawatt och var en ökning med 46 procent sedan året innan.

Inte förvånad

Främst i ledet när det kommer till installerad effekt per person går Hallands län, inte förvånande enligt författaren Lars Andrén som vigt större delen av sitt yrkesliv åt just solenergi.

– Man har lyckats med informationskampanjer och har drivna entreprenörer här både inom lantbruks- och industrisektorn, säger han.

Starta klippet för att få reda på var din kommun ligger på sollistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.