Trots ökat elbehov – nätet saknar kapacitet för planerad solcellspark i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett ökat behov av el klarar inte elnätet att ta emot strömmen från den planerade solcellsparken i Årnaberga i Laholms kommun. Anledningen: Kapaciteten i regionnätet räcker inte till. Problemet har blivit vanligare runt om i Sverige i takt med att nya vind- och solcellsparker planeras – och tillstånd för en uppgradering av nätet kan ta uppemot tio år.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om företaget Sperlingsholms gods planer på att anlägga solcellsparker i länet. Nu har en park i Laholm och två i Halmstad fått godkänt av länsstyrelsen. Men kapacitetsbrist i nätet sätter stopp.

Både energikoncernen Eon och statliga Svenska kraftnät anser nu att tillståndsprocessen för utbyggnad av elnätet måste gå snabbare – annars riskerar Sverige att inte klara energiomställningen.

I klippet förklarar Daniel Salomonsson, planeringsansvarig av regionnätet hos Eon, varför utbyggnad av regionnätet inte kunnat ske tidigare.

Hallandsposten var först med att rapportera om att elnätet inte kan ta emot strömmen från den planerade solcellsparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.