Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiminster Khashayar Farmanbar svarar på om kärnkraften ska klassas som hållbar eller inte i Agenda.

Energiministern: Så ska kapacitetsbristen i elnätet lösas

Uppdaterad
Publicerad

100 miljarder ska investeras för att bygga ut Sveriges stamnät. Men stora satsningar är inte hela svaret för att möta behovet av mer kapacitet i elnätet. Tillståndsprocesserna för utbyggnad är alldeles för långa, menar regeringen som nu försöker halvera handläggningstiden.

Elbehovet i Sverige ökar, ändå kan en planerad solcellspark i Laholm tvingas pausa sin etableringen då regionnätet är fullt.

För att Sverige ska kunna klara energiomställningen krävs en omfattande uppgradering av elnätet. Trots detta är det i nuläget lång handläggningstid för utbyggnad.

Ska halvera handläggningstiden

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) är dock övertygad om att Sverige kommer klara utmaningen.

– Regeringen har tagit en proposition till riksdagen som antagits. Det handlar om att halvera genomsnittliga tillståndstider fram till 2025, säger han.

Hör vad energiminister Khashayar Farmanbar (S) säger om att den planerade solcellsparken i Laholms kommun tvingas pausas, på grund av kapacitetsbristen, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.