På Hallands populära sandstränder förs en ständig kamp för att hålla rent. Foto: TT

Största skräpbovarna: Badgästerna

Uppdaterad
Publicerad

På Hallands populära sandstränder förs en ständig kamp för att hålla rent.
– Har det varit en större fest kan det se ut som ett slagfält, säger Roland Larsson, naturparksmästare i Halmstad.

Skräp på våra stränder och klippor är ett växande problem längs Västkusten. I Falkenberg och Halmstad kämpar man hårt för att städa upp efter slarviga badgästerna.

– De senaste två åren tycker vi att vi har sett en ökning i volymerna skräp som vi får ta hand om, säger Christian Fager, fritidschef i Falkenbergs kommun.

Burkar, mjölkkartonger och plast i alla former och storlekar. Man behöver inte leta länge på Skrea strand i Falkenberg för att hitta exempel på ett av västkustens stora miljöproblem.

Städas varje dag

En del spolas iland från havet men på Hallands populära sandstränder kommer det mesta från turister och kommuninvånare.

Varje dag under badsäsongen måste Falkenbergs kommuns personal tillsammans med föreningar städa upp efter badgästerna på kommunens sju havsbad. Längs stränderna finns 24 stora kärl där badgästerna och kommunens strandstädare kan göra sig av med sitt avfall.

Under förra säsongen tömdes skräp motsvarande 4500 badkar fulla med skräp ur kärlen.

”Är ganska skötsamma”

I Halmstad är situationen liknande. Enligt Roland Larsson, naturparksmästare, har man sett en ökning i skräpmängderna de senaste åren.

– Flertalet av badgästerna är ganska skötsamma, men har det varit en större fest kan det se ut som ett slagfält, säger han.

Hur mycket städningen av stränderna kostar de båda kommunerna har man ännu inte räknat ut. Enligt Christian Fager rör sig om betydande summor för Falkenbergs kommun men han tror att det hade blivit ännu dyrare att låta skräpet ligga då det hade skrämt bort turisterna.

– Det kostar mycket pengar men det är oerhört viktigt. Stränderna och havsbaden är ett signum för Falkenberg så vi prioriterar det väldigt högt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräpkusten

Mer i ämnet