Ryo Mishima och Ryu Moriyame från Tv- Tokyo följer pingis-vm. Foto: SVT

Stort intresse bland japaner för lag-VM i bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

Bara några dagar återstår till att lag-VM i bordtennis i Halmstad drar igång. Över hundra nationer finns representerade i tävlingarna, vilket skapar ett stort intresse världen över. I Japan är sporten mycket populär och därför satsar de stort på att bevaka världsmästerskapen.

Cirka 120 japanska journalister skickas till Halland för att bevaka lag-VM i bordtennis. Majoriteten av dem jobbar för Tv-Tokyo, som är en av de större nationella kanalerna i Japan.

Två av tv-producenterna är Ryu Moriyame och Ryo Mishima. De har till uppdrag att göra reportage om den japanska pingiseliten. Under onsdagen befann de sig på Sparbankshallen i Varberg för att filma både herrarnas och damernas träning.

VM i bordtennis 2018

60 miljoner tv-tittare

– Bordtennis är jättepopulärt i Japan. Inte kanske den mest poplära sporten. Först kommer baseboll, sen fotboll och sen bordtennis på tredjeplats. Men under världsmästerskapen hamnar den nog på förstaplats, säger Ryu Moriyame.

Uppemot 60 miljoner japaner väntas följa världsmästerskapen på tv. Och förväntningarna är höga – även bland dem på plats.

– De japanska spelarna är små, men de har en fantastisk teknik. Japan vinner över Sverige tror jag, även om ni är starka. Alla japaner förväntar sig att vi ska ta en guldmedalj, säger Ryo Mishima.

Hallarna förbereds

Japanerna håller inte bara till i Varberg. På Halmstad arena håller cirka 80 medarbetare från Tv-Tokyo på med förberedelserna i de olika hallarna. Med hjälp av ett holländskt företag riggar de upp sin utrustning.

– Enligt våra tekniker är arenan en bra lokal att arbeta i. Det är en miljö som underlättar för oss att placera ut alla kameror, ordna layout och dra kablar. Vi gillar den, säger Shohei Hanaoka, produktionschef på Tv-Tokyo.

Lag-VM i bordtennis pågår mellan den 29 april och 6 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i bordtennis 2018

Mer i ämnet