En av de strimmiga delfinerna som hittades i Onsala i februari 2016. Foto: Anders M Nilsson (privat)

Strandade delfiner dog av stress och chock

Uppdaterad
Publicerad

De två strimmiga delfiner som i februari strandade på Onsalahalvön var fullt friska innan de kom upp på land. – De dog av cirkulationssvikt, säger Aleksija Neimane, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

När de två delfinerna hittades på stranden i Onsala levde den ena fortfarande och en privatperson försökte rädda livet på den genom att dra ut den till djupare vatten men den simmade tillbaka.

Läs också: Sällsynta delfiner hittades döda

Men Aleksija Neimane tror att även den andra delfinen var vid liv när den strandade.

– När de kommer upp på land blir de jättestressade och till slut dör de av att hela systemet kollapsar av stress och chock, säger Aleksija Neimane.

Aleksija Neimane har utfört en rad undersökningar för att se om delfinerna bar på någon bakomliggande sjukdom. Bland annat har hon studerat vävnadsprover och gjort bakteriologiska och virologiska undersökningar.

– Det finns till exempel en virussjukdom som orsakat masstrandningar i Medelhavet. Det fanns inget tecken mikroskopiskt på den och vi skickade prov till Holland som vi nu fått veta var negativa.

Oklart varför de strandade

Det är väldigt ovanligt att strimmiga delfiner dyker upp i direkt anslutning till den svenska kusten, senast var utanför Halmstad för 18 år sedan. Normalt sett hör de hemma i tropiska och tempererade vatten och hur de hamnade på stranden på Onsalahalvön är fortfarande oklart.

– Det finns flera hypoteser. Om det var något fel på deras navigeringsförmåga, kanske strömmen var annorlunda, nåt med vädret eller fisk de simmade efter som gjorde att de hamnade fel. Jag tror inte vi kommer få veta varför de kom upp på land men vi kan konstatera att de inte var sjuka, säger Aleksija Neimane.

Även på Göteborgs naturhistoriska museum ställer man sig frågande till varför delfinerna strandat.

– Det är väldigt oförklarligt. Men valar gör ju så ibland. Om de känner sig dåliga så kan de in på grunt vatten för att kunna hålla sig uppe vid ytan, säger Svante Lysén, konservator på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Vanligare med delfiner

I slutet på mars hittades en delfin som kan ha varit av samma art i Kattvik utanför Båstad och förra veckan hittades en strimmig delfin på Mellbystrand.

Läs också: Död delfin i Mellbystrand

– Vi var på väg att undersöka även denna men den grävdes ner innan vi hann. Det är märkligt, jag kan inte svara på varför de befinner sig i våra vatten.

Men Svante Lysén har några teorier.

– Jag tror att det dels beror på klimatförändringar att det blir lite vanligare med valar i våra vatten. Jag tror också att det beror på att de inte jagas lika mycket. Nu ser det ju ut som att det kanske varit någon flock som kommit in här. Ibland ger det ju sig ut på färd så här, säger Svante Lysén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.